Veelgestelde vragen

Heb jij een vraag en zoek je het antwoord? Lees hier alle antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op.

Wat is het Zorgtopper traject?

In de ouderenzorg is er grote behoefte aan extra geschoold personeel. Gelukkig zijn er veel mensen die de overstap naar de zorg willen maken. Dit zijn mensen die affiniteit hebben met de zorg en graag ouderen een helpende hand bieden. Als het goed is, ben jij daar een van! Nu denk je vast; ik heb geen werkervaring en diploma in de zorg, dus de overstap maken zal wel niet mogelijk zijn. En dat is absoluut niet waar! Want Zorgtopper maakt het mogelijk om je te laten omscholen tot Verzorgende IG niveau 3. Daar zitten wel een aantal voorwaarden aan vast. Lees hier of jij voldoet aan de voorwaarden.

Zorgtopper kan jou in anderhalf jaar opleiden tot Verzorgende IG (niveau 3). Je gaat hiervoor gedeeltelijk naar school om een bbl-opleiding te volgen. Dit betekent dat je vanaf dag één werken en leren gaat combineren. Wist je dat de opleiding Verzorgende IG normaliter drie jaar duurt? Als Zorgtopper doe je dezelfde opleiding in de helft van de tijd, dat maakt deze opleiding wel een intensief traject. Spannend? Ongetwijfeld! Leuk? Dat hopen we wel. Dit is een mooie kans om de stap naar de ouderenzorg te zetten en een nieuw vak te leren.

Wat is een Zorgtopper?

Een Zorgtopper is iemand die affiniteit heeft met de ouderenzorg en zich ook graag inzet voor ouderen. Doorzettingsvermogen en motivatie is belangrijk om als Zorgtopper de opleiding succesvol te kunnen starten en afronden. Daarbij verwachten we van een Zorgtopper dat hij of zij een zorghart heeft, fysiek in orde is en stabiel is. Waarom deze kenmerken? Iemand die een zorghart heeft, doet zijn werk met plezier en zet zich graag in. En zo’n mensen wil je graag in de ouderenzorg aan de slag laten gaan. Daarbij is het wel zo prettig als je fysiek in orde bent om je werk naar behoren uit te kunnen voeren. Jij bent immers degene die ouderen gaat helpen. En als laatste stabiliteit, dit is belangrijk omdat je als Zorgtopper een intensieve opleiding gaat volgen waarbij je weer ‘leerling’ bent, begeleiding krijgt waar je open voor dient te staan en ook persoonlijke ontwikkeling gaat doormaken. Het is dus van belang dat je goed in je vel zit alvorens je start aan het Zorgtopper traject.

Kun jij je vinden in bovenstaande kenmerken? En heb je een goed beeld van het werkveld dat je instapt? Dan ben jij misschien wel de Zorgtopper die wij zoeken!

Waar kom ik te werken?

Bij je aanmelding kun je kiezen bij welke organisatie je de opleiding wilt volgen. Bij deze organisatie kom je onder contract te staan en krijg je als leerling een plek in het team. Je kunt tussentijds niet wisselen van werkplek.

Kan ik zelf kiezen waar ik wil werken?

Zodra je de organisatie hebt gekozen waar je de opleiding wilt volgen en je toegelaten bent tot het traject, gaan we kijken welke afdeling ruimte vrij heeft. We houden zoveel mogelijk rekening met jouw keuze. Tevens proberen we je een werkplek dichtbij huis te geven.

Moet ik een bepaalde periode in dienst blijven na mijn diplomering?

Het antwoord is: ja. Organisaties waarmee wij samenwerken hebben hier contractueel een afspraak over opgenomen. Hierin staat dat je na het behalen van je diploma minimaal een bepaalde periode in dienst blijft. Wil je die afspraak verbreken? Dan is er een terugbetalingsregeling van kracht. Hoe lang deze periode is en hoe hoog de terugbetalingsregeling is, hangt af van de organisatie waar je gaat werken.

Hoe zit het met de begeleiding tijdens de opleiding?

Het Zorgtopper traject is een intensieve opleiding. Goede begeleiding is dan ook de sleutel tot succes. Als Zorgtopper krijg je een vaste begeleider toegewezen die monitort hoe de voortgang van je opleiding gaat. Je zit regelmatig samen met je begeleider om opdrachten door te nemen en feedback te krijgen. Je begeleider is degene die jouw ontwikkeling waarborgt. Uiteraard zijn andere teamleden ook beschikbaar voor vragen en feedback.  Maar uiteindelijk ben je in het traject zelf de regisseur. Het is van belang dat je een actieve leerhouding hebt en zelf de verantwoordelijkheid neemt voor jouw ontwikkeling en voortgang.

Ik heb een opzegtermijn bij mijn huidige werk, houden jullie daar rekening mee?

Natuurlijk! Wij houden in het proces rekening met een opzegtermijn. Daarom proberen we het proces ruim van tevoren af te ronden. Zo heb jij de tijd om je huidige baan op een correcte manier af te sluiten.

Hoe ziet het proces eruit?

Voordat je aan het traject van Zorgtopper kunt deelnemen, zijn er een aantal stappen die we met elkaar dienen te doorlopen. Volg de stappen hieronder.

 1. Aanmelding
  Op Zorgtopper.com/aanmelden/ kun je je aanmelden voor ons werk- en leertraject. Bij het aanmelden vragen we je een keuze te maken bij welke organisatie je wil starten. Je komt bij de gekozen organisatie onder contract te staan en na het behalen van je diploma ga je hier werken. Bij je keuze kun je een eerste en tweede voorkeur opgeven. Om een juiste indruk te krijgen van de verschillende organisaties, raden we je aan om gebruik te maken van je eigen netwerk, de website en filmpjes op YouTube.
 2. Telefonische kennismaking
  Nadat jij je hebt aangemeld, nemen we binnen 5 werkdagen telefonisch contact met je op. Tijdens dit gesprek komen de volgende onderwerpen aan bod: de voorwaarden voor deelname, jouw motivatie en jouw verwachtingen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kom je als kandidaat op onze lijst te staan voor de Zorgtopper opleiding en word je uitgenodigd voor de volgende inspiratiebijeenkomst (online via Zoom).
 3. Inspiratiebijeenkomst (online via Zoom)
  Na de kennismaking volgt een inspiratiebijeenkomst. Deze bijeenkomst organiseren wij voor de organisatie waarvoor je hebt gekozen. Deze bijeenkomst wordt pas ingepland zodra we weten wanneer de volgende Zorgtopper klas van start gaat. Tijdens deze bijeenkomst willen wij je een goed beeld geven van het Zorgtopper traject, zoals wat je kunt verwachten en wat wij van jou verwachten. Maar ook maak je kennis met de organisatie en vertellen we je meer over de opleiding. Het doel is om jou een zo volledig mogelijk beeld te geven, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een speeddate. Tijdens de speeddate horen we graag je enthousiasme en kijken we vanuit onze kant of je een goed beeld hebt gekregen van het traject. Tijdens de speeddate willen we graag ontdekken of je een echte Zorgtopper bent en er serieus voor wilt gaan.
 4. E-assessment
  Heb je na de inspiratiebijeenkomst aangegeven er volledig voor te willen gaan? En delen wij dat enthousiasme? Dan volgt het e-assessment. Dit is een assessment dat je thuis online mag maken. In dit assessment worden een hoop vragen aan je gesteld en hiermee krijgen wij een beeld van jouw capaciteiten, leervermogen en jouw persoonlijkheid. Afhankelijk van jouw snelheid duurt het assessment 1,5 tot 3 uur.
 5. Selectiegesprek
  Na het assessment volgt een selectiegesprek. Dit is het moment waarop je definitief te horen krijgt of je wordt toegelaten tot onze opleiding. In dit gesprek gaan we in op de resultaten van het assessment. Dit gesprek vindt plaats met iemand van de zorgorganisatie en iemand van de opleiding.
 6. Arbeidsvoorwaardengesprek
  Dit is de laatste stap voordat je met onze opleiding kunt starten. In het arbeidsvoorwaardengesprek doen we je een passend voorstel. We bespreken het salaris, het aantal contracturen en de locatie binnen de organisatie waar je je opleiding gaat volgen. Je wordt ingeschaald binnen de salarisschaal die we hanteren en proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij je huidige salaris. Het is daarom van belang dat je vooraf dit gesprek een recente loonstrook overhandigd. Dan kunnen we ons salarisvoorstel hierop baseren. Zie hier meer informatie over onze salarisschalen.

Wanneer kan ik met de opleiding beginnen?

Dat is afhankelijk van de organisatie waarvoor je gekozen hebt. De organisaties waarmee wij samenwerken hebben meerdere startmomenten per jaar. Meestal zijn deze verdeeld over het voor- en najaar. Tijdens het proces zullen wij je hier meer duidelijkheid over geven.

Krijg ik direct salaris als ik aan de Zorgtopper opleiding start?

Ja, je ontvangt direct salaris vanaf dag één dat je start aan de opleiding.

Wat zijn de toelatingseisen?

Om deel te kunnen nemen aan het Zorgtopper traject, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen.

 • Eigen laptop/tablet
 • Ervaring, achtergrond of opleiding in de zorg is niet vereist
 • Minimaal 3 jaar werkervaring op mbo 3 niveau of hoger
 • Een diploma op mbo 3 niveau of hoger
 • Voldoende beheersing Nederlandse taal
 • Affiniteit met de zorg en ouderen
 • Geen 9 tot 5 mentaliteit, flexibel inzetbaar op variabele diensten
 • Fysiek fit
 • Stabiliteit
 • Motivatie en doorzettingsvermogen

Is het Zorgtopper traject alleen voor de ouderenzorg?

Op dit moment is er enkel een Zorgtopper traject voor de ouderenzorg. We zijn wel aan het kijken naar overige mogelijkheden. Zodra we hier definitief meer duidelijkheid over hebben delen we het op onze website.

Is het Zorgtopper traject alleen voor niveau 3?

Ja, met het Zorgtopper traject word je in samenwerking met opleider OPPstap opgeleid tot Verzorgende IG niveau 3. Lees meer informatie over deze opleider via www.oppstap.nl.

Wat is de verhouding werken en leren?

Je gaat in het traject werken en leren combineren. Je gaat één dag per week naar school en de rest van de week ga je werken. In het traject kun je bij de organisatie waarvoor je gekozen hebt, verschillende contracturen afspreken. Het minimum is 24 uur en het maximum 36 uur (dit is fulltime in de zorg). Dit laatste raden we je af, want inclusief huiswerk ben je dan dik 45 uur bezig.

Zoals verteld, kun je verschillende contracturen afspreken. Maar we hebben afgesproken dat je minimaal 20 uur gaat werken. Hier komen de schooluren nog bovenop. Schooluren kunnen gecompenseerd worden, maar dit is afhankelijk van de organisatie waar je aan de slag gaat. Bij sommige organisaties is het zo dat de schooluren voor 50% vergoed worden. Hierover kunnen wij je meer vertellen tijdens de inspiratiebijeenkomst. Hieronder een voorbeeld om meer duidelijkheid te geven.

Contract voor 24 uur:

 • 20 uur werken
 • 4 uur worden uitbetaald voor de schooldag, de overige 4 uur zijn voor eigen rekening
 • 6-10 uur extra per week aan huiswerk (eigen tijd)

Je bent dus eigenlijk effectief minimaal 34 uur bezig (inclusief huiswerk).

Met hoeveel tijd moet ik rekening houden aan huiswerk?

Voor het huiswerk heb je gemiddeld genomen 6 tot 10 uur extra per week nodig. Je begrijpt dan ook dat het volgen van onze opleiding ook best wel wat impact heeft op je privéleven.

Kan ik me alvast oriënteren?

Ja, dat kan! Wij raden je aan om in je netwerk rond te vragen. Wellicht zijn er mensen in jouw netwerk die in de zorg werken en een goed beeld kunnen geven van het werkveld. Wij vinden het namelijk belangrijk dat je hier een realistisch overzicht over krijgt. Tevens kunnen wij een meeloopdag organiseren (indien de coronamaatregelen het toelaten).

Een andere manier om je te oriënteren is YouTube. Je kunt op YouTube veel filmpjes vinden over de ouderenzorg. Dit zijn vaak filmpjes van ouderenzorginstellingen zelf. Ook kun je eens een kijkje nemen op: https://www.s-bb.nl/beroepen/verzorgende-ig. Hier vind je meer informatie over het vak. Heb je meer hulp nodig? Aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen.

Is er een mogelijkheid om na afronding van het traject een vervolgopleiding te volgen?

Als je de opleiding van Zorgtopper hebt afgerond, ben je opgeleid tot Verzorgende IG niveau. Hierna kun je doorleren voor niveau 4. Echter, wij adviseren je om eerst ervaring op te doen op niveau 3.

foto_esther

Meer weten over het Zorgtopper traject?
Carrièrecoach Esther helpt je op weg.

Zet jij de eerste stap naar een baan in de zorg? Pak deze unieke kans.
Bel of app Esther: 06 – 25 19 84 60